
برنامه نویسی چیست؟
واژه برنامه نویسی در حوزه های مختلف و مخصوصاً علوم کامپیوتر، بسیار کاربرد دارد. اما واقعاً برنامه نویسی چیست؟ اگر خیلی مختصر بگوییم برنامه نویسی یعنی: نوشتن برنامهای که زمان، مکان و ترتیب انجام کارها، در چهارچوب آن مشخص شده است. در واقع به وسیله برنامه نویسی، یکسری از کارها را پشت سر هم مرتب می کنیم که پس از انجام منظم آنها، به هدف و نتیجه خاصی میرسیم. برای درک بهتر، مثال ساده زیر را در نظر بگیرید. فرض کنید یک آشپز میخواهد، پختن تخم مرغ را برای کار آموز خود بیان کند. این برنامه نویسی می تواند به صورت زیر انجام شود:
1_ اجاق گاز را روشن کن و ماهی تابه را روی آن قرار بده.
2_ روغن را در ماهی تابه بریز.
3_ پس از داغ شدن روغن تخممرغ را بشکن و مقداری نمک اضافه کن.
4_ بعد از پخته شدن تخم مرغ، اجاق گاز را خاموش کن.
در واقع، آشپز مراحل انجام کار برای رسیدن به هدف مورد نظر را به ترتیب و منظم بیان کرده است. کارآموز به عنوان مجری این برنامه می تواند، با اجرای دقیق مراحلی که آشپز برنامه نویسی کرده است به هدف و نتیجه مطلوب که همان پختن تخم مرغ است برسد. البته که مثالهای فراوانی در دنیای واقعی وجود دارد، مانند: آموزش راه رفتن کودک، باز کردن قفل توسط کلید، آموزش رانندگی، ساخت یک بنا ساختمانی و غیره.
برنامه نویسی کامپیوتر
تا اینجا سعی کردیم، تعریف ها و مثال های ساده ای برای برنامه نویسی بیان کنیم. در حقیقت مفاهیم مقدماتی در برنامه نویسی کامپیوتر را میتوان به خوبی از همین مثال های ساده متوجه شد. برنامه نویسی کامپیوتر یعنی شخص برنامه نویس، یک سری از دستورالعمل ها را برای کامپیوتر می نویسد و کامپیوتر هم آنها را میخواند و اجرا میکند. این دستورات در قالب نرم افزار ها (software) ارائه می شوند. برنامه نویس به وسیله زبان های برنامه نویسی با کامپیوتر ارتباط برقرار میکند و به آن میگوید که چه کاری را در چه زمان و به چه صورت انجام بدهد. زبانهای برنامهنویسی، همانند زبانهای ملتهای مختلف، دارای حروف، کلمات، قواعد و ساختار مشخصی هستند که برنامه نویس با دانستن آنها، مراحل انجام کارها را برای کامپیوتر کد نویسی میکند. کدهایی که به زبانهای قابل فهم برای کامپیوتر نوشته شده است. اسمبلی، پاسکال، سی، جاوا، سی شارپ و… برخی از زبانهای برنامه نویسی کامپیوتر هستند.
برنامه نویسی کامپیوتر
جمع بندی
امروزه، کامپیوترها به شکلهای مختلفی مانند: ماشین حساب، موبایل، لپ تاپ، دستگاه، عابر بانک، رباطها و… در زندگی بشر دیده میشوند. همه این ماشینهای الکترونیکی علاوه بر بخش سخت افزار(ظاهر)، دارای بخش نرمافزار نیز هستند. برنامه نویسی، ایجاد همین بخش نرمافزار میباشد که توسط برنامه نویس و از طریق کدنویسی به زبانهای مختلف برنامه نویسی کامپیوتر انجام میشود. مثلاً وقتی کلید برداشت را در دستگاه خودپرداز فشار دهید، دستگاه با توجه به دستوراتی که در بخش نرم افزار آن، توسط برنامه نویس کد نویسی شده است، متوجه درخواست شما میشود و با اجرای آن به شما پاسخ مناسب میدهد. به عبارت دیگر، برنامه نویسی به کامپیوتر قدرت تشخیص میدهد. اینکه در شرایط مختلف عکسالعمل متناسب با درخواست کاربر را ارائه کند.
1 دیدگاه
[…] برنامه نویسی چیست؟ […]